Karp, jako gatunek, powstał na drodze naturalnej poliploidyzacji na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu w okolicach Morza Kaspijskiego i wschodniej Anatolii. Forma dzika (sazan) występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i zachodniej Azji w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego.
Najwcześniej karp został udomowiany w Chinach (V w p.n.e.). Już z roku
350 p.n.e. pochodzą pierwsze wzmianki o karpiu w Europie. Znajdujemy je u
Arystotelesa. O karpiu pisze też Pliniusz Starszy (23-74 p.n.e.) w swojej Historii Naturalnej.
W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach
zakładanych przy klasztorach. Od VII do XII wieku nastąpił szybki rozwój
rybactwa w klasztorach majątkowych Belgii, Francji, Niemiec i na
terenach byłej Jugosławii. Jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych.
W Polsce karp jest gatunkiem obcym, sprowadzonym pomiędzy XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli czeskich lub morawskich cystersów.
Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. W Polsce
stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Przez wędkarzy uważany za
rybę waleczną i przebiegłą.
W Polsce w okresie powojennym został uznany za jedno z podstawowych
dań wigilijnych, głównie ze względu na najniżsżą cenę i łatwość hodowli,
która skłoniła ówczesne władze państowe do jego masowej hodowli na
potrzeby wigilijne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz