piątek, 24 stycznia 2014

Słodziaki by HotRod - Przepis na kulki proteinowe

     Wszyscy dobrze znamy moc mączek rybnych i produktów odzwierzęcych w produkcji kulek . Bazując jednak na własnym doświadczeniu w tworzeniu przynęt  , mogę z czystym sumieniem stwierdzić że kule robione na bazie produktów mleczno roślinnych są równie skuteczne co mięsne . "Słodkie kule " są nie tylko równie dobre co rybne , ale w okresie letnim okazują się być niejednokrotnie bardziej efektywne niż "śmierdziuchy". Dlatego też często stawiam na "słodziaki" które nie dość że mogą zapewnić nam więcej ryb na macie , to kosztują dużo taniej .
 Dlatego też z chęcią podzielę się przepisem na słodkie kule , załączając relacje z rolowania.


Do przygotowania naszego miksu będziemy potrzebować kilka wartościowych produktów które sprawią że nasza przynęta nie będzie jedynie "pachnącym betonem"



   Zacznijmy od zrobienia miksu 50/50. Do jego przygotowania będziemy potrzebować pare prostych składników  które w większości znajdziemy w pobliskim spożywczaku . 
   Przyjmując że będziemy robić 2kg miksu do zrobienia bazy będziemy potrzebować :

-400g mąki kukurydzianej
-250g mąki sojowej
-250g mąki pszennej ( w tym przypadku semoliny)
-100g mleka w proszku 

Dodatkowo dodaje około 75g kazeiny która zwiększa zawartość białka w bazie .


Mąki dokładnie mieszamy ze sobą i przechodzimy do zrobienia drugiej części miksu. Tu dodamy produkty które znacznie bardziej będą działać na zmysły ryb. 

-400g mąki biszkoptowej 
-100g red megablend
-50g nectarblend
-150g mielone konopie
-100g mączka grubo mielona z orzechów tygrysich 
-100g grys arachidowy 
-100g albuminy jajecznej
 Dodatkowo dodaje około 70g waniliowego atraktora w proszku oraz 100 ml suszonego gammarusa 


   Teraz nie pozostaje nam nic jak tylko dobrze wymieszać razem oba miksy .
 Kolejny krok to połączenie płynnych sładników z 18toma  jajkami i wymieszanie z nimi miksu .

Płynne składniki jakie użyłem to :

-Słodzik (Talin) 15ml
-Amino kompleks (aminoblend 365 ccm) 60ml
-Olej konopny 30ml
-Flavour scopex 15ml



   Poniżej zdjęcia gotowego  ciasta  które w tych proporcjach wyszło idealnie  . Teraz tylko rolowanie i do gara :).



Po ugotowaniu , dodatkowo obsypuje kule betainą , która jest bardzo dobrym dodatkiem ale niestety dodana do miksu przed gotowaniem ulega rozkładowi pod wypływem temperatury .

    A tak prezentują się gotowe kule . Nic tylko kulać !!! Połamania!!!


Damian Pietrzyk

5 komentarzy:

  1. A kiedy zaprezentujecie jakieś przepisy na tańsze kulki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czasem pojawią się także inne przepisy . Niestety , nie jestem w stanie podać konkretnego terminu . W trakcie sezonu ruszymy z częstszym kulaniem , wtedy będzie okazja pokazać coś nowego . Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. P.S Produkty zastosowane w produkcji tych kulek są stosunkowo tanie . Poza albuminą której daje sie niewielką ilość , żadna z mączek nie przekracza kosztu 20 zł za kilogram . Sprawia to że średni koszt wyprodukowania kulek jest nie wielki .Jedynie sama inwestycja w kilka opakowań różnych produktów może przerażać , ale po przeliczeniu tego wszystkiego , wychodzi taniej niż za kiepskiej klasy sklepowe betony . Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam móglbys mi powiedziec jaki jest powód nie robie zbyt czesto slodkich kulek ale jak zrobie to zawsze przewaga zapachu jest bardziej na mąke niz np.baban. A baza moja to 200g kukurydzianej 100g sojowej peł.100g sojowej pół tlustej potem daje 100g semoliny 50g serwatki 50g drozdze piwne 200g maczki bananowej 50g arachidowej nasiona 50g kaszka manna 50g 30g murzynek 20g papryka slodka

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuje kontakt na gadu-gadu lub mail . Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...